Laboratuvarımızda Yürütülen Analizler

8.12.2015

MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI (ADYÜMLAB)

 

Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ADYÜMLAB)

Adıyaman Üniversitesi, Merkez Kampüsü

02040 ADIYAMAN

Tlf.: (0416) 223 38 00 – 2258-2250

e-mailadyumlab@adiyaman.edu.tr  -   webhttp://adyumlab.adiyaman.edu.tr

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

YAPILAN ANALİZLER

GIDA ANALİZLERİ

Bağıl Yoğunluk: Süt ve Ayran, Meyve Suları, Hayvansal ve Bitkisel Yağlar, Şarap             

Elektriksel İletkenlik: Su ve Atık Sularda, Balda              

Suda Çözünebilen Katı Madde (Briks) Tayini: Domates Salçası, Marmelatlar, Meyve Suları, Dut Pekmezi, Üzüm Pekmezi, Reçel, Nektarlar              

Refraktometrik Rutubet Tayini: Bal       

pH Tayini: Et ve Et Ürünleri, Meyve ve Sebze Ürünleri 

Özgül Ağırlık Tayini (Piknometre ile):   Hayvansal ve Bitkisel Sıvı Yağlar               

Kırılma İndisi: Hayvansal ve Bitkisel Sıvı Yağlar 

Alkolde Çözünen Ekstrat Tayini: Zencefil          

Asetil Metil Karbinol Testi: Sirke           

Asitlik: Ayran, Buğday Unu, Beyaz Peynir, Bitkisel Margarin, Bisküvi, Çiğ Süt, Dil Peyniri, Eritme Peyniri, İrmik, Tulum Peyniri, Mısır İrmiği, Nişasta, Meyve Suları, Süt Tozu, Tahin Helvası, Yoğurt, Bal, Erik Nektarı     

Çözünmeyen Safsızlıklar: Ayçiçek Yağı, Mısır Yağı           

Diastaz Sayısı Tayini (Spektrofotometrik): Bal 

Eterde Çözünmeyen Yabancı Madde ile Kül Tayini: Yemeklik Bitkisel Yağlar     

Formol Sayısı Tayini: Meyve Suları        

Ham Kül: Çeşitli Gıdalarda ve Yemde    

Ham Protein Analizi: Çeşitli Gıdalarda ve Yemde           

Ham Yağ Analizi: Yem, Et ve Et Mamulleri          

HCI’de Çözünmeyen Kül: Dut Pekmezi, Üzüm Pekmezi              

İyot Sayısı: Bitkisel ve Hayvansal Yağlar

Kurutma Kaybı: Beyaz Şeker     

Kül Tayini (KM’de) (+ Rutubet): Makarna (KM’de), Kadayıf (KM’de) , Karabiber (KM’de), Nane (KM’de), Kırmızı Biber (KM’de)             

Kül Tayini (KM’de Tuz Hariç ): Ekmek, Bisküvi, Yufka    

Mineral Yağ Aranması: Bitkisel Yemeklik Yağ    

Peroksit Sayısı:                Hayvansal ve Bitkisel Sıvı Yağlar               

Peroksit Sayısı (Ekstrakte edilmiş yağda): Şekerpare, Fındık, Tahin helvası       

Prina Yağı Aranması: Bitkisel Yemeklik Yağlar   

Rutubet Tayini (Kuru Madde ): Antep Fıstığı, Arpa, Tatlı Badem (Kabuklu), Tatlı Badem (İçi), Antep Fıstığı (İç), Tereyağı, Bisküvi, Dut Pestili, Üzüm Pestili, Salam, Sucuk, Ekmek, Yufka, Kadayıf, Makarna, Kahve, Karabiber, Tahıl ve Tahıl Ürünleri

Rutubet ve Uçucu Madde Tayini: Bitkisel ve Hayvansal Sıvı Yağlar          

Sabunlaşmayan Madde: Bitkisel ve Hayvansal Sıvı Yağlar           

İyodat Analizi:  Tuz        

Kafein: Siyah Çay, Yeşil Çay       

Suda Çözünen Kül (Toplam Küle Göre) (KM’de)              : Kahve               

Suda Çözünmeyen Katı Madde Tayini: Bal

Yağsız Kuru Madde: Süt (Çiğ), Pastörize Süt, Yoğurt

Yağ Tayini (Süt ve Süt Ürünlerinde, Süt Tozunda) (KM’de): Peynir Çeşitleri (Eritme Peyniri Hariç)

Yağ Tayini (Süt ve Süt Ürünlerinde, Süt Tozunda): Süt (Çiğ), Pastörize Süt, Yoğurt, Ayran, Süt Tozu

Yağ Tayini (Ekstraksiyon): Çeşitli Gıdalar             

Yağ (Toplam) Tayini: Et ve Et Ürünleri  

UV’de Özgül Absorbans: Zeytinyağı      

Uçucu Madde Miktarı: Zeytinyağı, Ayçiçek yağı, Mısır yağı, Fındık yağı 

Uçucu Yağ Miktarı Tayini: Baharatlar    

Ham Selüloz Tayini: Un, Fındık Ezmesi, Tahin, Tahin Helvası, Buğday Unu, Kakao           

Tuzluluk: Kullanma Suyu           

Ticari Glikoz Analizi: Bal             

HMF (spektrofotometrik): Bal, Pekmez              

SU ANALİZLERİ

Klorür, Florür, Amonyum, Nitrit, Nitrat, Fosfat, Sülfat, Sülfit, Ca Mg Sertliği, Toplam Sertlik, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ), Çamur Aktivitesi, Fenol, Gümüş (Ag), Magnezyum (Mg), Potasyum (K), Karbonat, Bikarbonat, PH Tayini, İletkenlik Tayini (EC).

TERMOGRAVİMETRİK VE DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (TG/DTA):

Bozunma sıcaklığı, ergime sıcaklığı, kristalizasyon sıcaklığı, faz dönüşüm sıcaklıkları.

DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRE CİHAZI (DSC):

Cam geçiş sıcaklığı, erime, süblimleşme sıcaklıkları, faz değişimi, ısı kapasitesi, termal genleşme, korozyon, oksitlenme / indirgenme, termal kararlılık.

DİNAMİK MEKANİK ANALİZÖR (DMA):

Kompozitler, havacılık malzemeleri, polimerler, polimerik karışımlar, ince film gibi malzemelerin viskoelastik özelliklerinin ölçümü.

YÜKSEK BASINÇLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (HPLC):

A Vitamini, D Vitamini, E Vitamini, K Vitamini, B1 Vitamini, C Vitamini, B12 Vitamini, K1 Vitamini, K3 Vitamini, Kafein, Glikoz, Fruktoz ve sakkaroz tayini.

GC/FID

Yağ asitleri Analizi, Uçucu Yağ asitleri Analizi.

GAZ KROMATOGRAFİSİ-KÜTLE SPEKTROMETRESİ (GC/MS):

Kütüphane Tarama, Poliklorobifenil (PCB) Analizi, Organoklorlu Pestisit Analizi, Naftalin analizi.

LİKİT KROMATOGRAFİSİ - KÜTLE SPEKTROMETRESİ (LC/MS/MS):

Antibiyotik Analizi, Klorlu Dışındaki Pestisitler.

ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRESİ (AAS):

Alev Sistemi, Grafit Fırın Sistemi, Hidrür Sistemi, Mikrodalga ile yakma (As, Hg, Pb, Al, Ca, Mg, K, Na, Cu, Fe, Mn, Zn, Ag, Cr, Ni, Si ve Cd lambaları mevcuttur).

TARAMALI ELEKTRON MİKROSKOBU (SEM):

SEM Mikroskop ünitesi, SEM EDX, SEM Analitik haritalama, Kritik nokta kurutma, Kaplama.

INDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA-KÜTLE SPEKTROMETRESİ (ICPMS):

Mikrodalga Yakma, 10 elemente kadar analiz, 20 elemente kadar analiz, 30 elemente kadar analiz, 40 elemente kadar analiz, 50 element ve üzeri analiz.

ELEMENTAL TAYİN CİHAZI (CHNS):

CHNS, Numune Kurutma/Öğütme.

TOPLAM ORGANİK KARBON CİHAZI (TOC):

Toplam Organik Karbon, Toplam İnorganik Karbon.

ÇEKME-BASMA CİHAZI

Metal ve metal alaşımı malzemelerde uzama miktarı ve kopma dayanıklılığı

MICROPLATE ATAÇMANLI SPEKTROFOTOMETRE

Total protein ve Enzim aktivite tayini.

SIVI AZOT

240 litre depolama kapasiteli tanklar ile sıvı azot satışı yapılabilmektedir.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Görünütülenme Sayısı: 1013